Kort Jamtlandshistorik

KORT

JAMTLANDSHISTORIK

Kort Jamtlandshistorik


Republiktiden 874-1178

Jamtland koloniserades samtidigt med Island enligt Snorre Sturlasson och andra isländska källor. Eftersom islänningar räknar 874 som året för republiken Islands födelse, kan vi också säga att republiken Jamtland kom till detta år.


Norsktiden 1178-1536

Fram till 1178, då den norske kung Sverre besegrade jamtarna vid Andersön, var vi självständiga och styrde vårt rike med egen lag och eget allting på Frösön. Eftersom vi under självständighetstiden inte hade någon kung, kallas vårt rike för ”Republiken Jamtland”

Vårt äldsta skrivna dokument från republiktiden är runstenen på Frösön. Den är från mitten av 1000-talet.

Trots att vi kommit under norska kronan, behöll vi vår självständighet genom alltinget Jamtamot.

Omkring år 1200 knöts delrepubliken Ravund (nuvarande Ragunda) till Jamtland.


Dansktiden 1537–1645

När Gustav Vasa bröt upp den nordiska unionen – han var förresten aldrig kung över Jamtland – uppstod ett tryck mot Norge från danskarna.

Det hela slutade mied att den danske kungen, år 1537, förklarade att Norge upphörde som ett eget rike.

Vi blev därmed, jämsides med Norge, ett lydrike under Danmark. Jamtarnas huvudstad blev då Köpenhamn.

 

Svensktiden 1645–1983

Jamtland och Herjeådalen brukar räknas som svenska provinser efter den berömda freden i Brömsebro år 1645. Men sanningen att säga blev republiken Jamtland, även innefattande Herjeådalen och Ravund, inte en svensk provins på riktigt förän efter freden i Lund 1679.


Republiken Jamtland 1983–

Med vår stolta fana vajande i vinden kan alla förstå att vi har en unik historia och att vi värnar om det som just flaggan symboliserar med sin tricolor. De stolta fjällen, de vidsträckta markerna och den klara luften.

De Jamska resurserna i skog och vatten är något som storsvensken i alla tider velat lägga vantarna på. Som i alla tider protesterar vi fortfarande vilt.


Du, precis som andra, är hur som helst hjärtligt välkomna i republiken och vill Du ta del av vår natur och vår unika historia så är det avgiftsfritt.

 

Välkommen till Jamtland – Välkommen till republiken – Välkommen till oss!